Ua faaleaogaina e Initonesia le faatinoga o le RECP ia Ianuari 1, 2022 mo mafuaaga nei

KONTAN.CO.ID-Jakarta.Initonesia na faalēaogāina le faʻatinoina o le Faʻalapotopotoga Faʻa-Faʻalapotopotoga Faʻapitoa Faʻatekonolosi (RCEP) maliega i Ianuari 1, 2022. Ona, seia oʻo i le faaiuga o lenei tausaga, e leʻi maeʻa le faʻatagaina o le faʻatagaina o le maliega.
O le Minisita o le Tamaoaiga Coordination, Airlangga Hartarto, na taʻua e faapea o le talanoaga i luga o le faamaoniga faatoa maeʻa i le DPR Sixth Komiti tulaga.
“O le taunuuga e le mafai ona faamamaluina mai ia Ianuari 1, 2022. Ae o le a aoga pe a mae’a le faamaoniga ma faalauiloa e le malo,” o le saunoaga lea a Airlangga i se fonotaga ma tusitala i le Aso Faraile (31/12).
I le taimi lava e tasi, e ono atunuu ASEAN ua faamaonia le RCEP, o Brunei Darussalam, Cambodia, Laos, Thailand, Singapore ma Myanmar.
E le gata i lea, e lima atunuu paaga fefaʻatauaʻiga e aofia ai Saina, Iapani, Ausetalia, Niu Sila ma Korea i Saute ua faʻamaonia foi. Faatasi ai ma le faʻatagaina o le ono atunuu ASEAN ma le lima paaga fefaʻatauaʻiga, ua ausia tulaga mo le faʻatinoina o le RCEP.
E ui ina tuai Initonesia i le faʻatinoina o le RCEP, na ia faʻamautinoa e mafai lava ona manuia Initonesia mai le faʻafaigofieina o fefaʻatauaʻiga i totonu o le maliliega.
I le taimi lava e tasi, o le RCEP lava ia o le tele o fefaʻatauaʻiga eria i le lalolagi aua e tutusa ma le 27% o fefaʻatauaiga a le lalolagi. tupe teufaafaigaluega.O le maliega e aofia ai foi le tusa ma le 30% o le faitau aofaʻi o le lalolagi.
O le RCEP lava ia o le a faʻalauiloaina oloa faʻatau atu a le atunuʻu, aua o ona sui auai o le 56% o le maketi faʻatau atu.
O le maliega tau fefa'ataua'iga o le a mautinoa lava le tosina mai o le tele o tupe fa'afaigaluega mai fafo. E mafua ona o le toeitiiti 72% o tupe fa'afaigaluega mai fafo e tafe atu i Initonesia e sau mai Sigapoa, Meleisia, Iapani, Korea i Saute ma Saina.


Taimi meli: Ian-05-2022